Wachtlijsten invoeren in de Jeugdzorg en Wmo zijn niet toegestaan
Wachtlijsten invoeren in de Jeugdzorg en Wmo zijn niet toegestaan

‘Invoeren wachtlijsten Jeugdwet en Wmo niet mogelijk’

Algemeen

GIETEN – Het invoeren van wachtlijsten bij overschrijding van de budgetten voor ondersteuning vanuit de Jeugdwet en Wmo is niet mogelijk. Dat heeft het college van de gemeente Aa en Hunze middels een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Het invoeren van wachtlijsten zou een mogelijke maatregel kunnen zijn om de tekorten op de budgetten van het Sociaal Domein terug te dringen. De fractie van de VVD vroeg zich af of dit juridisch wel mogelijk was. Dit blijk niet zo te zijn. ,,Vanuit beide wetten hebben we een zorgplicht voor onze inwoners. Door inwoners tijdelijk voor bepaalde vormen van zorg en ondersteuning op een wachtlijst te zetten, zouden we ons onttrekken aan deze zorgplicht, namelijk het tijdig bieden van de juiste hulp op maat”, aldus het college in de brief.

De VVD-fractie vroeg ook of er alternatieven zijn. Er zijn volgens het college enkele scenario’s denkbaar. De eerste is een beroep doen op inwoners en de landelijke ontwikkelingen afwachten. Hierbij zal de zelfredzaamheid van de inwoners moeten worden vergroot en het moreel appèl op de eigen kracht van inwoners. De gemeente wil daarbij de ondersteuning betaalbaar houden en kwetsbare inwoners met zware ondersteuningsvraag of een laag inkomen ondersteunen waar nodig. Inwoners met gemiddelde en hoge inkomens kunnen zelf een beroep doen op voorzieningen. 

Ook wil het college mogelijke wachtlijsten invoeren voor een schoon en leefbaar huis. Juridisch mag dit niet, maar met een goede communicatie naar de inwoners toe wil het college dit bespreekbaar maken. Daarnaast wil het college mogelijk de inkomens van de inwoners mee laten wegen bij een aanvraag schoon en leefbaar huis. Voordelen zijn hiermee pas op de lange termijn te verwachten de juridische risico’s zijn groot.