Ook Bio-boerderij Landleven in Onstwedde heeft veel binding met burgers door hun Erfwinkel. (eigen foto)
Ook Bio-boerderij Landleven in Onstwedde heeft veel binding met burgers door hun Erfwinkel. (eigen foto)

Chonda Luring: ,,Verbinding tussen boer en burger gegroeid in coronatijd’’

Algemeen

ONSTWEDDE – De boer-burgerverbinding is in coronatijd sterker geworden. 

Dat is een landelijk gegeven, maar ook in deze regio is die trend waar te nemen. Boerderijwinkels krijgen meer bezoekers en er is vraag naar gezonde en onbewerkte voeding, rechtstreeks van de boerderij.

Coronacrisis
Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen de weg naar de boer gevonden. Gezond eten en leven heeft meer aandacht gekregen. Velen willen weer vers en lokaal eten en weten waar dat vandaan komt. Kopen bij de boer wordt steeds populairder. Het is uitstapje met de auto of fiets naar het platteland en de erfbeleving doet veel mensen denken aan vroeger, toen bijna iedereen wel een boer in de familie had. De dieren, de geluiden, de geuren - het platteland blijken te lokken, ook als woonplek. Meer en meer mensen beginnen ook een eigen tuintje om weer meer verbinding te krijgen met hun voedsel. Corona heeft een stuk bewustwording op gang gebracht.

Korte voedselketen
Ingrediënten van een gemiddelde maaltijd in Nederland hebben bijna 30.000 kilometer afgelegd. Producten uit de supermarkt komen vanuit de hele wereld, omdat deze jaarrond het aanbod breed wil houden. Wie met het seizoen mee eet, kan heel goed 100% Nederlands eten. Dat spaart heel veel ‘voedselkilometers’ en dus tijd, geld en vervuiling. Waar een korte voedselketen centraal staat, komen boer en burger weer samen. De producten van de boerderij - van de akkers of de dieren - gaan rechtstreeks naar de consument. Zonder onnodige toevoegingen, gewoon puur zoals de natuur het geeft. In zo’n korte keten is er ook meer verbinding met het eten, omdat de herkomst bekend is. Op eigen erf krijgt de boer of tuinder een eerlijke prijs voor zijn jaarronde inzet en het product.

Kwaliteitsvoeding uit duurzame landbouw
Op Bio-boerderij Landleven in Onstwedde is kwaliteitsvoeding produceren een missie. De boerderij werkt biologisch – dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen – en heeft veel binding met burgers door hun Erfwinkel. ,,We maken Westerwolds Goud-kaas op de boerderij’’, vertelt boerin Chonda Luring. De kaasmakerij heeft grote ramen, zodat burgers op een kaasmaakdag het proces kunnen volgen. Ook de aardappelen en het vlees van de gehoornde koeien ligt in de Erfwinkel. Door samenwerking met ondernemers uit de regio kunnen we een mooi basis-assortiment van gezonde voeding aanbieden. ,,En volgend jaar is onze boerderij zelfs biologisch-dynamisch. Dat is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Het is nóg meer met de krachten van de natuur meewerken’’, aldus de boerin. Klanten uit de regio weten de boerderij te vinden. Slechts 4 kilometer achter de Rode Loper in Stadskanaal ligt een florerende boerderij, waar met passie gewerkt wordt aan kwaliteit van bodem en voedsel. ,,Met gezonde voeding en leefstijl bouw je aan je weerstand en dat is, vooral in deze tijd, heel belangrijk.’’