Afbeelding

Aanmelding voor Burendag 2021 van start

Algemeen

REGIO - De inschrijving voor Burendag 2021 gaat vandaag van start. Vanaf nu kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen een Burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl. Voor de zestiende keer organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds deze dag om ervoor te zorgen dat buurten socialer en veiliger worden. Dit jaar valt Burendag op 25 september. 

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu mensen door de coronacrisis nog meer tijd in hun eigen buurt doorbrengen dan voorheen, is dat nóg belangrijker geworden. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.

Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds: ,,Mensen in de buurt hebben waar je op terug kunt vallen was altijd al belangrijk. Door de coronacrisis is dat belang extra duidelijk geworden. Velen hebben de afgelopen periode omgekeken naar buurtgenoten, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of simpelweg een praatje op afstand te maken. We hebben allemaal gevoeld: we hebben elkaar nodig. Burendag zorgt ervoor dat iedereen z’n buren kan leren kennen. Zo is het gemakkelijker om op elkaar terug te vallen wanneer dat nodig is. Al is het maar voor het alom bekende kopje suiker. Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. En dat is waar het Oranje Fonds zich het hele jaar door voor inzet.”

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 52.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee. Buren kunnen via www.burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 400 euro voor hun Burendagactiviteiten.