Door waterdiertjes te vangen kan de waterkwaliteit in Drentse sloten worden bepaald. (foto: IVN Natuureducatie)
Door waterdiertjes te vangen kan de waterkwaliteit in Drentse sloten worden bepaald. (foto: IVN Natuureducatie)

IVN Slootjesdagen: hoe gezond zijn de sloten in Drenthe?

Algemeen

REGIO - Hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Drenthe? Op verschillende locaties in de provincie gaan kinderen dit weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om dit vast te stellen. 

IVN-natuurgidsen staan klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen. Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee aan een belangrijk citizen science-project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Drenthe scoorde bij de vorige metingen in 2019 slechts een 5,7.

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. ,,De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is”, licht Sophia van Dam van IVN toe. ,,Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot die Nederland telt vaak te wensen over.”

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Drenthe vooral zoetwaterpissebedden, bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes daalde van een 6,9 in 2018 naar een 6,1 in 2019.