Marchien en Gerrit Rorije uit Stadskanaal vermaken zich na 60 jaar samen nog prima met elkaar. (foto: Auniek Klijnstra)
Marchien en Gerrit Rorije uit Stadskanaal vermaken zich na 60 jaar samen nog prima met elkaar. (foto: Auniek Klijnstra)

Gerrit en Marchien Rorije vieren diamanten huwelijk

Algemeen

STADSKANAAL - De 82-jarige Gerrit Rorije en zijn één jaar jongere vrouw Marchien Beijering uit Stadskanaal bereiken vandaag een bijzonder huwelijksjubileum: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk.

Gerrit en Marchien, respectievelijk geboren in Olst en Gasselternijveen, hebben elkaar leren kennen in het Overijsselse Olst. ,,Ik vierde daar vaak vakantie bij een vriendin en op een keer kwam ik Gerrit tegen, die wel eens bij de familie over de vloer kwam. Door de afstand kon het zijn dat we elkaar een paar weken niet zagen en op een gegeven moment moest Gerrit ook nog in dienst.’’ Maar de twee laten elkaar niet meer los en na vijf jaar trouwen ze op 30 mei 1961 in Gasselternijveen. 

Het kersverse echtpaar gaat in Stadskanaal wonen, achter de zaak van Automatiek Groenendaal. Daar gaat Gerrit ook aan het werk. Later verruilt hij deze baan voor een functie in het groenonderhoud van de voormalige gemeente Wildervank. Als deze opgaat in de gemeente Stadskanaal, wordt hij daar voorman. Uiteindelijk komt Gerrit terecht bij werkvoorzieningsschap Wedeka, waar hij 25 jaar lang werkt tot zijn pensioen. Verder is hij nog actief bij de plaatselijke brandweer. Ook Marchien werkt enkele jaren bij Groenendaal, voor ze aan de slag gaat bij meubelzaak Mulder. Daarna vindt ze een baan bij bakkerij Timmer. 

De twee krijgen twee zoons en in de loop der jaren is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen. In januari is hun eerste achterkleindochter geboren. Beiden zijn nog altijd erg actief: ,,We wonen al bijna zestig jaar met heel veel plezier aan de H.J. Kniggekade en hebben hier een prachtige diepe tuin waar we veel vertoeven. Gerrit is hier vaak bezig met zijn duiven (hij is lid van een postduivenvereniging), we hebben een mooie kas en een leuk zomerhuisje in de tuin, dus we komen onze tijd prima door. We willen hier dan ook écht nog lang niet weg.’’ Daarnaast maakt Marchien graag kaarten.

Het huwelijksjubileum zal bescheiden worden gevierd met de familie. ,,Als er straks weer wat meer mogelijk is, gaan we het nog wel met z’n allen vieren.’’ Ook heeft het echtpaar op een later moment nog een bezoekje van burgemeester Sloots in het vooruitzicht.