Koningin Máxima heeft in de Vesting Bourtange het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend. (foto: Bart Heemskerk)
Koningin Máxima heeft in de Vesting Bourtange het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend. (foto: Bart Heemskerk)

Koningin Máxima viert muziekonderwijs in Groningen en Drenthe

Algemeen

BOURTANGE - Koningin Máxima heeft vandaag als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas de Vesting Bourtange bezocht, waar het MuziekAkkoord Groningen-Oost is getekend. 

In een MuziekAkkoord staat welke organisaties zich inzetten voor structureel muziekonderwijs op alle basisscholen en hoe ze dat doen. Daarnaast is, op gepaste wijze binnen de huidige coronamaatregelen, gevierd dat het goed gaat met het muziekonderwijs in de provincies Friesland en Drenthe, waar in respectievelijk september 2018 en juni 2019 al een Akkoord werd getekend. Het bezoek aan Bourtange was onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van de erevoorzitter op 17 mei aanstaande. De campagne draagt bij aan het doel van de stichting én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied.

‘50dagenmuziek’
Tijdens het muzikale programma in de historische vesting is het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend, waarbij twintig partijen zijn betrokken. Ruim 8000 Groningse kinderen krijgen binnenkort structureel muziekles op school, door de samenwerking van onder meer Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker. In 2017 ondertekende de stad Groningen al een akkoord voor 39 scholen. De ondertekening van MuziekAkkoord Groningen-Oost werd muzikaal omlijst door een optreden van accordeonist Gertie Bruin, samen met basisschoolkinderen.

Mirjam Pauwels, wethouder in Assen, hield een toespraak over de intensieve samenwerking in de provincie Drenthe op het gebied van muziekonderwijs. Inmiddels wordt op 94% van de Drentse basisscholen muziekles gegeven. Kinderen zongen ‘Muziek kan altijd’ en de Drentse singer-songwriter Hannah Mae trad op met ‘Little Things’. In de NH Kerk vertelden de Friese en Groningse ambassadeurs, Oeds Westerhof en Paul de Rook, over de muzikale samenwerking binnen hun provincies. Een nieuwe schoolband van basisschool De Rietzee verzorgde hun eerste publieke optreden. Het programma werd afgesloten door de Friese zangeres Elske DeWall, die ‘In Nije Dei’ ten gehore bracht.

Een kort verslag van het bezoek is te zien in het AVROTROS-programma ‘Koningin Máxima; een leven vol muziek’ op zondag 16 mei vanaf 20.55 uur op NPO1.