Aafke en Ton Scheerhoorn zijn dankbaar dat ze hun 60-jarig huwelijk mogen vieren. (foto: Auniek Klijnstra)
Aafke en Ton Scheerhoorn zijn dankbaar dat ze hun 60-jarig huwelijk mogen vieren. (foto: Auniek Klijnstra)

Ton en Aafke Scheerhoorn zijn 60 jaar getrouwd

Algemeen

STADSKANAAL - De 85-jarige Ton Scheerhoorn en zijn even oude vrouw Aafke de Haan uit Stadskanaal hebben maandag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk. 

Ton en Aafke, respectievelijk geboren in Coevorden en Stadskanaal, hebben elkaar leren kennen tijdens een jongerenbijeenkomst van de Baptistenkerk in Hengelo. ,,Ik werkte daar in het ziekenhuis en mijn man is er opgegroeid’’, aldus Aafke. Na anderhalf jaar trouwen de twee op 10 mei 1961 in Stadskanaal. Ton werkt in die tijd nog bij Stork en dus gaat het kersverse echtpaar in Hengelo wonen. Anderhalf jaar later verhuizen ze naar Stadskanaal, waar hij met zijn schoonvader en zwager aan de slag gaat in het familiebedrijf, een textielgroothandel.

Als het bedrijf ophoudt te bestaan, gaat Ton aan de slag als hoofd Welzijn in een verzorgingshuis in Den Haag. Eerst pendelt hij op en neer, later trekt het gezin naar Zoetermeer, maar uiteindelijk komen ze toch weer terug naar het Noorden. Daar wordt Ton directeur van bejaardentehuis Moria in Veendam, een functie die hij tot zijn pensioen bekleedt. Aafke gaat in haar eerste periode in Stadskanaal aan de slag in het Refaja Ziekenhuis, eerst op de kinderafdeling en later op de afdeling oogheelkunde. ,,Ik ben op mijn 18e naar Haarlem verhuisd, heb mijn opleiding gevolgd in het Diakonessen Ziekenhuis in Groningen en ben daarna naar Hengelo vertrokken, voor we in Stadskanaal kwamen wonen.’’ 

Het echtpaar krijgt vier kinderen en in de loop der jaren is de familie uitgebreid met negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Beiden zijn ze altijd actief geweest: Ton vervulde meerdere bestuurlijke functies en is nog steeds lid van de Participatieraad Stadskanaal en hij zong in het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal. Aafke zingt eveneens in een koor, speelt graag orgel en piano en mag graag lezen. ,,Samen hebben we ook veel vrijwilligerswerk gedaan in onze kerk, Baptistenkerk ‘t Kruispunt.’’ Sinds kort wonen de twee, die ooit de eerste bewoners waren van de destijds nieuwe woonwijk Waterland, in een appartement op de begane grond van de Wiekeflat aan de Wiekedreef. 

Het huwelijksjubileum is bescheiden gevierd: een high tea met de kinderen in Sellingen. Daarnaast hebben ze vele bloemen en felicitaties mogen ontvangen van vrienden en bekenden. Ook hebben Ton en Aafke een felicitatie ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, René Paas.