De 50e editie van de podcast Hunebedcafé staat nu online. (foto: Frank Wiersema)
De 50e editie van de podcast Hunebedcafé staat nu online. (foto: Frank Wiersema)

50e aflevering podcast Hunebedcafé online

Algemeen

BORGER - Het gebruik van big data in de archeologie, het verdwenen landschap onder de Noordzee of uitleg over wat een hunebed of een pingoruïne is. Het komt allemaal voorbij in de podcast van het Hunebedcentrum in Borger.

Inmiddels staat zelfs de 50e aflevering van de podcast Hunebednieuwscafé online. De podcast is eind 2020 begonnen en gaat over de prehistorie. Allerlei kenners komen aan het woord. De podcast heeft al meer dan 3000 luisteraars mogen verwelkomen. ,,Steeds meer archeologen en mensen uit het werkveld doen mee en dat is fantastisch om te merken’’, aldus directeur Harrie Wolters.

Unieke podcast
De podcast is één van de weinigen in zijn soort. Het Hunebednieuwscafé staat volledig in het thema van archeologie, de prehistorie en hunebedden. Zo wordt er gesproken over taal in de prehistorie, dieren in het Neolithicum, keien, memorabilia, Europese megalieten en jaarringen. Met mensen als Valerie Trouet (dendroklimatoloog), Yftinus van Popta (maritiem archeoloog), archeologe Riemke Scharff en gastconservator geologie Harry Huisman, raakt de podcast aan vele interessante en verdiepende onderwerpen uit de prehistorie. ,,Het is een prachtige manier om kennis op te doen, als je even gaat wandelen of voor het slapen gaan’’, aldus Harrie Wolters. ,,Voordeel van een podcast is dat het blijft bestaan. Daarmee is het niet zo vluchtig als live-radio. Een podcast is voor mensen die graag leren zonder te hoeven lezen.’’

50e aflevering
In de 50e aflevering is Luc Amkreutz, conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, te gast bij het Hunebednieuwscafé. De aflevering stond in het teken van Doggerland, het verdwenen landschap onder de Noordzee. Over dit onderwerp is ook een boek verschenen en er is een tentoonstelling gemaakt in het Rijksmuseum van Oudheden. ,,Het is vermakelijk, informatief en eenvoudig tot je te nemen. We gaan hier natuurlijk gewoon mee door’’, aldus Wolters.

Museumcafé
,,Er zijn plannen voor een podcast in cafésetting, met meerdere kenners over een onderwerp aan tafel. Vanwege corona hebben we dat nog niet opgestart, maar ik zie het nu al voor me’’, aldus de directeur. Het Hunebedcentrum wordt meer en meer een centrum voor archeologie en de podcast werkt daar aan mee. De podcast is te vinden op Spotify, Google en Soundcloud. De afleveringen variëren van 10 tot 25 minuten en worden wekelijks op woensdag geplaatst.