Afbeelding

Sobere dodenherdenking in Borger-Odoorn

Algemeen

EXLOO - De gemeente Borger-Odoorn staat op 4 mei in zeven dorpen stil bij de dodenherdenking. De burgemeester en wethouders zullen allen aanwezig zijn bij één van deze herdenkingen, met uitzonderding van Exloo en Valthermond.

Ook de kersverse kinderburgemeester Jan Jaap Lanting zal aanwezig bij de herdenking in Borger. Alle herdenkingen vinden in aangepaste vorm en zonder publiek plaats.

Herdenking Borger, 19.00 uur
Bij het monument aan de Torenlaan zal wethouder Freek Buijtelaar samen met Dineke Veldkamp een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. Vervolgens legt de heer Lauwrens Wanders een krans namens de Protestantse Gemeente.  Titus Troelstra zal de herdenking begeleiden op de trompet.

Vervolgens gaat men vanaf de Torenlaan naar het Joods herinneringsmonument aan de Hunebedstraat. Hier zal kinderburgemeester Jan Jaap Lanting samen met mevrouw Veldkamp een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. De heer Wanders legt ook hier een krans namens de Protestantse Gemeente. Trompettist Troelstra is hierbij ook aanwezig.

De scholen in Borger herdenken, net als vorig jaar, op eigen wijze de geschiedenis. De kerkklok in Borger zal rond 19.50 uur worden geluid door Jacob Engels. 

Herdenking Exloo
Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een monument onthuld. De herdenking in Exloo vindt op een bescheiden manier plaats. Hier zal geen afvaardiging van de gemeente bij aanwezig zijn.

Herdenking Nieuw-Buinen, 19.00 uur
Bij het monument aan de Kerklaan zullen wethouder Albert Trip en Bram van der Schoot een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. Vervolgens legt Maria Hoving namens OBS de Poolster een bloemstuk. De school heeft het monument geadopteerd. De trompettist tijdens deze sobere herdenking is Eric Groenbroek.

Herdenking Odoorn, digitaal
De herdenking in Odoorn vindt digitaal plaats. Er worden op een eerder moment filmopnames gemaakt van de toespraak in de kerk en van de kranslegging bij het monument aan de Boshof in Odoorn. De film zal op 4 mei voor iedereen digitaal beschikbaar worden gesteld. Burgemeester Jan Seton is namens de gemeente aanwezign bij de opnames van de kranslegging.

Herdenking Valthe-Klijndijk, 19.45 uur livestream
De herdenking bij het Onderduikershol in Valthe zal in kleine kring plaats vinden. Wethouder Niek Wind zal namens de gemeente aanwezig zijn. Na de kranslegging volgen er 2 minuten stilte, waarna de ‘Last Post’ te horen zal zijn. Deze herdenking zal via Facebook live gestreamd worden.

Herdenking Valthermond
Bij de herdenking in Valthermond zullen alleen de leden van het 4 mei Comité Valthermond aanwezig zijn.

Herdenking Tweede Exloërmond, 19.50 uur live
Wethouder Nynke Houwing zal een korte toespraak houden, gevolgd door een toespraak door Henk Jongsma. Vervolgens zal Arjan Verhart de ‘Last Post’ spelen. Om 20.00 uur zijn er 2 minuten stilte, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Wethouder Houwing zal namens de gemeente een krans leggen. Gerrit Schuurman en Henk Jongsma leggen een krans namens de burgers van Tweede Exloërmond. Deze herdenking zal live uitgezonden worden.