De leerlingen kregen in de klas een educatieve film te zien over 75 vrijheid in Borger-Odoorn. (foto: K&C)
De leerlingen kregen in de klas een educatieve film te zien over 75 vrijheid in Borger-Odoorn. (foto: K&C)

Basisscholen Borger-Odoorn vieren 75 jaar vrijheid in de klas

Algemeen

BORGER-ODOORN - In totaal 24 basisscholen uit de gemeente Borger-Odoorn zijn donderdagochtend begonnen met de ruim 2,5 uur durende educatieve film over 75 jaar vrijheid in Borger-Odoorn. 

Tijdens de reis terug in de tijd zagen de leerlingen Gijs Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger op onderzoek gaan langs belangrijke monumenten in hun gemeente. Bij alle monumenten stonden vrijwilligers van Huus van de Taol, de Historische Vereniging Odoorn en nabestaanden om te vertellen over het monument en het verhaal er achter. Naast deze digitale wandeling werd ook verteld over ‘goede Duiters’ in de Tweede Wereldoorlog en kregen de leerlingen koekjes en chocolade uitgedeeld volgens receptuur uit de oorlog. 

Boekje
Als educatief component kregen de leerlingen een theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog en een bijbehorend boek met vragen en opdrachten. Om de leerlingen de natuur in te laten gaan is een boekje ontwikkeld waarin de route langs de monumenten beschreven wordt. Het oorspronkelijke idee was om de leerlingen van al de basisscholen in de gemeente met een oude schoolbus langs de monumenten te vervoeren. Door corona kon dit niet doorgaan.