Team City Channel komt zaterdag uit in de Benelux-finale van de FIRST Lego League. (eigen foto)
Team City Channel komt zaterdag uit in de Benelux-finale van de FIRST Lego League. (eigen foto)

Team City Channel klaar voor Benelux-finale FIRST LEGO League

Algemeen

STADSKANAAL - Teams It’s PlayTiMe (Groningen), City Channel (Stadskanaal), Replay Robots (Coevorden) en KaSaNiFe (Leeuwarden) - de vier winnaars van de regiofinales van de FIRST LEGO League - maken zaterdag 17 april kans op de felbegeerde Champions Award tijdens de grote FIRST LEGO League Benelux-finale.

De FIRST LEGO League is een internationale wedstrijd die jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar kennis laat maken met de maatschappelijke rol van wetenschap en techniek. De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een innovatieproject gekoppeld aan een thema (dit jaar RePlay over bewegen, sport en spel), het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot, robotwedstrijden waarbij ieder team hun robot missies laat uitvoeren op een wedstrijdtafel en een core values opdracht, waarbij samenwerken en plezier hebben voorop staan.

Online
Tijdens de regiofinales presenteren de teams hun resultaten aan een jury en spelen zij verschillende robotwedstrijden. Per onderdeel zijn punten te verdienen. Uit iedere regiofinale gaat het team met de meeste punten door naar de Benelux-finale. Dit jaar was het door corona bijna onmogelijk om bij elkaar te komen voor overleg en om te oefenen. De voorbereidingen vroegen daardoor extra inzet en doorzettingsvermogen. Van ieder wedstrijdonderdeel moest bijvoorbeeld een filmpje worden gemaakt en ook de robotruns op de wedstrijdtafels moesten zelf gefilmd en ingestuurd worden. De regiofinales werden volledig online gehouden en ook de Benelux-finale zal helemaal online zijn.

Finale vanuit Ubbo Emmius
Komende zaterdag wonen de teams uit Groningen, Friesland en Drenthe de Benelux-finale bij vanuit Ubbo Emmius in Stadskanaal. Uiteraard coronaproof, want ieder team heeft een eigen lokaal. Tussen 9.30 en 12.00 uur presenteren alle deelnemende teams hun resultaten via een videocall aan een jury. Daarnaast speelt ieder team drie robotrondes verspreid over de dag. Vanaf 13.00 uur is er een spetterende live show vanuit de tv-studio in Zoetermeer met presentatoren, muziek en verslaggeving vanuit verschillende locaties in Nederland. De liveshow is hier te volgen. 

Rond 15.00 uur zal duidelijk zijn welk team de Champions Award heeft gewonnen en namens de Benelux deel mag nemen aan een Virtual Open Invitational. Dit is geen officieel FIRST-evenement, maar een initiatief van Droids Robotics en de FLL Share & Learn community. Aan dit remote evenement doen wereldwijd 70 teams mee.