Het Monument21 in Stadskanaal. (foto: Stichting Drenth Monument)
Het Monument21 in Stadskanaal. (foto: Stichting Drenth Monument)

Wie heeft nog verhalen over Achterhuis van Stadskanaal?

Algemeen

STADSKANAAL - Vier studenten, waaronder een Duitse en een Spanjaard, van de Hanzehogeschool Groningen zijn in opdracht van de Stichting Drenth Monument gestart met het maken van een documentaire over het ‘Achterhuis van Stadskanaal’. 

Daarvoor willen ze graag in contact komen met (oud-)bewoners van Stadskanaal of hun nazaten die materiaal of verhalen hebben over dit bijzondere stuk oorlogsgeschiedenis. De studenten beschikken inmiddels over twee namen en zullen de komende weken contact met deze personen opnemen. De documentaire beperkt zich niet alleen tot de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Historisch beeld- en geluidsmateriaal, interviews met Bennie en Lammie Kosses en het ontstaan van het Drenth Monument zijn ook onderdeel van de documentaire. 

Naspelen
Om een indruk te krijgen van de omstandigheden en enkele belevenissen in het ‘Achterhuis van Stadskanaal’ zullen op een historische locatie met amateurtoneelspelers ook enkele gebeurtenissen worden nagespeeld en verwerkt in de documentaire. Het is de bedoeling dat de documentaire voor de zomer klaar is. Meer informatie is te vinden op https://monument21.nl.

Mensen die nog tips hebben voor de documentaire kunnen contact opnemen met de voorzitter van Stichting Drenth Monument: 06 5760 6814 of per e-mail: info@streekhistorischcentrum.nl.