Badgasten van het Gasselterveld zullen straks moeten betalen voor het parkeren
Badgasten van het Gasselterveld zullen straks moeten betalen voor het parkeren (foto: Henry Koops)

Betaald parkeren in recreatiegebied Gasselterveld

Algemeen

GASSELTERVELD – Bezoekers van de zwemplassen in het Gasselterveld zullen deze zomer moeten gaan betalen voor het parkeren. Een dagkaartje gaat 6 euro kosten en een uurtje parkeren kost 2 euro. 

Staatsbosbeheer, de Provincie Drenthe en de Gemeente Aa en Hunze zijn druk bezig om de parkeerproblematiek op warme zomerse dagen tegen te gaan. De toestroom van recreanten leidde al enkele keren tot grote chaos. Er stonden lange files op de N34, auto’s werden op plaatsen neergezet waar het niet mocht en inwoners van Gasselte konden hun eigen dorp niet meer bereiken. 

Cameratoezicht
De drie partijen willen dit voor de komende zomer voorkomen. Hiervoor wordt betaald parkeren ingevoerd. Er zijn inmiddels bomen gekapt om de parkeerplaatsen bij Restaurant ’t Nije Hemelriek uit te breiden. Hier kunnen straks 1000 auto’s staan. Bij de in- en uitgang komen slagbomen en zal er cameratoezicht zijn met kentekenherkenning. Ook komt er een camera bij de parkeerautomaat. De wens is om bezoekers via een website hun parkeerplaats te laten reserveren. Deze website wordt momenteel ontwikkeld. Dit alles om de parkeerproblematiek te reguleren en de kosten beheersbaar te houden. De beheerskosten voor eigenaar Staatsbosbeheer zijn hoog, door onder meer het aanstellen van verkeersregelaars, het opruimen van het afval en het houden van toezicht.

Overloopterrein
Naast ‘Parkeerplaats Gasselterveld’ komt er een overloopterrein waar nog eens 800 auto’s geplaatst kunnen worden. De verwachting is dat de kosten hier 4 euro per dag zullen gaan bedragen. De betaling zal met de pin of creditcard gaan plaatsvinden. Het betaald parkeren geldt gedurende de periode van 1 april tot en met 30 september. Dit jaar zal het betaald parkeren eind juni ingaan. Wandelaars en mountainbikers kunnen eventueel uitwijken naar bijvoorbeeld de parkeerplaats bij het Boomkroonpad.

Wegsleepregeling
Om wild parkeren tegen te gaan, zullen er parkeerverboden worden ingesteld op de toegangswegen. Auto’s die toch verkeerd staan zullen worden weggesleept. Ook worden de bermen aangepast omparkeren tegen te gaan.  

Toezicht
Daarnaast wordt gekeken naar de recreatieve exploitatie van het gebied rond ’t Blauwe Gat. Volgens wethouder Bas Luinge hebben zich al heel wat ondernemers gemeld die hier een kiosk willen beginnen. Deze ondernemer zal ook toezicht moeten gaan houden en verantwoordelijk zijn voor het opruimen van het afval. Na de zomer zullen concrete afspraken worden gemaakt met de beoogde kandidaat. Vanaf 1 mei zullen er toiletblokken zijn. De mogelijkheden voor EHBO wordt nog onderzocht. Ook de ondernemer van Restaurant ’t Nije Hemelriek zal bij de plannen worden betrokken.

Basisontsluiting
De ervaring van deze zomer zullen worden meegenomen om een verkeersgeleidingsplan voor 2022 op te stellen. Gekeken zal worden naar de herkomst van de bezoekers en ook zullen wandel- en fietsroutes tegen het licht gehouden worden. Dit alles moet leiden tot een verbetering van de basisontsluiting van het gebied.

.”