Jonge weidevogels in de handen van een vrijwilliger van Landschapsbeheer Drenthe. (foto Landschapsbeheer Drenthe)
Jonge weidevogels in de handen van een vrijwilliger van Landschapsbeheer Drenthe. (foto Landschapsbeheer Drenthe)

Landschapsbeheer Drenthe zoekt weidevogelvrijwilligers

Algemeen

REGIO - Landschapsbeheer Drenthe is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor het beschermen en monitoren van weidevogels.

De kievit, de scholekster, de grutto, de tureluur en de wulp: Drenthe kent verschillende weidevogels. Maar hun toekomst ziet er niet rooskleurig uit: er zijn steeds minder vogels op de Drentse weiden en akkers te vinden. Om deze zorgelijke ontwikkeling een halt toe te roepen, zetten honderden vrijwilligers zich jaarlijks in voor de bescherming en monitoring van de boerenlandvogels. Landschapsbeheer Drenthe is op zoek naar versterking in de vorm van nieuwe weidevogelvrijwilligers.

Binnen Drenthe zijn verschillende werkgroepen actief in het beschermen van de weide- en akkervogels. Deze vrijwilligers gaan in groepen op zoek naar nesten in het veld en proberen deze te beschermen. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de boeren, die er zoveel mogelijk aan doen om de weidevogels op hun percelen te behouden. De samenwerking tussen vrijwilligers, boeren en loonwerkers is een essentieel onderdeel in het beschermingswerk. Samen proberen zij de weidevogels die er nog zijn te behouden voor de omgeving en voor de toekomst.

Met elkaar het veld in, observeren, markeren en registreren van nesten zijn belangrijke taken die worden uitgevoerd door de weidevogelvrijwilligers. Door een deels vergrijzend bestand aan vrijwilligers is Landschapsbeheer Drenthe nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Belangstellenden kunnen voor meer informatie en voor aanmelding contact opnemen met Erwin Bruulsema: e.bruulsema@lbdrenthe.nl. Hij is provinciaal coördinator weidevogels namens Landschapsbeheer Drenthe. Bruulsema zal nieuwe vrijwilligers koppelen aan de vrijwillige weidevogelgroep uit Smilde, die hen de fijne kneepjes van het weidevogelbeschermingsvak zal bijbrengen. Ook vrijwilligers met ervaring op het gebied van weidevogels zijn uiteraard welkom.