Iris Weinans heeft de Westerwolder Voorleeswedstrijd gewonnen. (foto: Biblionet Groningen)
Iris Weinans heeft de Westerwolder Voorleeswedstrijd gewonnen. (foto: Biblionet Groningen)

Iris Weinans winnares van Westerwolder Voorleeswedstrijd

Algemeen

TER APEL - Iris Weinans van basisschool Bonifatius uit Ter Apel heeft donderdagavond de Westerwolder Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd is dit jaar online gehouden vanwege de coronamaatregelen. 

Iris las een fragment voor uit het boek Gruwelijk grappige griezelverhalen van Tosca Menten en Manon Sikkel. De jury vond dat “zij ons helemaal in het verhaal meenam”. Iris zal de gemeente Westerwolde vertegenwoordigen in de provinciale halve finale, die eind deze maand gehouden wordt. Mocht ze de finale halen, dan maakt ze kans op de titel Nationale Voorleeskampioen 2021.

Schoolkampioenen
Dit jaar hebben veel basisscholen deelgenomen aan de 28e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd: 2837 scholen met voorleeskampioenen uit groep 7 en 8. In de gemeente Westerwolde hebben CBS Het Gebint, CBS De Loopplank, OBS De Wiekslag, OBS Willem Lodewijck, OBS De Vlinder, OBS De Klimop, OBS Plaggenborg, OBS De Clockeslach, OBS De Vlonder, RKBS H Gerardus, RKBS Bonifatius en SWBS Pork meegedaan. Naast de regionale voorronde in Westerwolde vinden er nog meer voorrondes plaats in de provincie Groningen. Alle twaalf deelnemende basisscholen hebben een filmpje gemaakt van het voorlezen door de schoolkampioenen uit hun zelfgekozen boek.

De jury bestond uit wethouder Wietze Potze, Simonet Schroot en Margreet Huiting. In een online meeting werden de kandidaten beoordeeld op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek, in dit geval de klas en jury, was belangrijk. Het verlossende woord werd door wethouder Potze gesproken. Als tweede eindigde Luna Breeman van basisschool Pork in Ter Apel. Zij las voor uit Kinderen met een ster van Martine Letterie en had een indrukwekkend fragment gekozen. Vervolgens werden alle deelnemende basisscholen via een filmpje ingelicht over de uitslag.