Niet alle partijen zijn gehoord bij het haalbaarheidsonderzoek van Obs De Kameleon. (foto: Henry Koops)
Niet alle partijen zijn gehoord bij het haalbaarheidsonderzoek van Obs De Kameleon. (foto: Henry Koops)

Omwonenden niet betrokken bij haalbaarheidsonderzoek nieuwe school

Algemeen

EEXTERVEEN – Goed communiceren blijft een lastig verhaal. De gemeenteraad van Aa en Hunze is vorige week onaangenaam verrast door een brief van enkele omwonenden van Obs De Kameleon in Eexterveen. 

Zij geven in de brief aan dat zijn als omwonenden van de school niet betrokken zijn geweest bij het haalbaarheidsonderzoek voor een nieuwe school, terwijl een eventuele nieuwbouw wel betrekking heeft op hun leefomgeving.

Zo snel mogelijk oplossen
De bewoners van de Dorpsstraat vinden dat hun input als ervaringsdeskundigen in het leven naast of vlak bij de school van groot belang is. Ze tippen onder meer het probleem van geluidsoverlast aan en ook zal de verkeersdrukte op de Zandvoorterweg toenemen. De bewoners van deze straat zijn nog niet geïnformeerd. Het heeft de wenkbrauwen van de fracties doen fronzen. Ze vinden dat dit probleem zo snel mogelijk moet worden opgelost. Volgens wethouder Bas Luinge is er wel met omwonenden gesproken, maar voelen zij zich waarschijnlijk niet gehoord. Hij zal contact met ze opnemen en ook zullen de bewoners van de Zandvoorterweg bij het vervolgproces betrokken worden.

Dorpsbelangen
Vaak wordt door politiek Aa en Hunze gekeken naar Dorpsbelangen, maar deze verenigingen hebben lang niet in alle dorpen een dusdanige achterban dat alle inwoners kunnen worden bereikt. Daar zal in het communicatieproces rekening mee gehouden moeten worden.

Scenario’s
De raadscommissies zijn inmiddels geïnformeerd over de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek, waaruit naar voren is gekomen dat renovatie van het 65 jaar oude gebouw geen optie is en dat er gekozen is voor nieuwbouw. Aan het onderzoek hebben Stichting PrimAH, directie en MR van De Kameleon, sportvereniging SPES, Stichting Kardeel, Kinderopvang Hasselbraam en Dorpsbelangen Eexterveen meegedaan. Er is gekeken naar verschillende scenario’s voor de nieuwe school. Daarbij zijn ook de sportvelden, het Bewegingshuis (Groeihuis), het semipermanente gebouw waar nu kinderopvang De Hasselbraam in is gevestigd en de koppeling met de parkeerplaats aan de Zandvoorterweg meegenomen. De scenario’s zijn: Nieuwbouw uitsluitend voor onderwijs; nieuwbouw gedeeld gebruik van onderwijsruimten of nieuwbouw met aanbouw

Geen LEADER-subsidie
Doordat een LEADER-subsidie niet is toegekend, is het Groeihuis niet in de plannen opgenomen. De subsidie is afgewezen omdat het te veel gericht is op de kinderopvang. Omdat ook de gemeente niet investeert in huisvesting voor kinderopvang, is scenario 1 in beeld gekomen. De afwijzing wordt betreurd door Stichting Kardeel, omdat het Groeihuis meer zou moeten worden dan alleen kinderopvang. Het moet een activiteitencentrum worden voor jong en oud en een stimulans voor de leefbaarheid van de inwoners van Eexterveen en omgeving. De school trekt leerlingen uit zeven dorpen. De stichting gaat daarom op zoek naar andere fondsen om dit alsnog te realiseren. Om vertraging te voorkomen richt men zich op de nieuwbouw van de school. De mogelijkheid om later nog ruimten aan te bouwen blijft wel open. Er zijn nog wel vragen van de raadsfracties over de prognoses van het aantal leerlingen, waarop de omvang van de nieuwbouw zal worden gerealiseerd.

Het voorstel is om de school te verplaatsen naar de voorzijde van het sportveld dicht bij het Bewegingshuis (Groeihuis). Daarnaast zullen veilige loop- en fietsroutes moeten worden gerealiseerd. De parkeerplaats aan de Zandvoorterweg moet worden aangepakt voor voldoende parkeerplaatsen en een kiss & ride-locatie.

Twee sporentraject
Het college wil inzetten op een twee-sporentraject. Naast de nieuwbouw van de school zal ook gekeken worden naar een herontwikkeling van het oude schoolgebouw.