De cameraploeg van het tv-programma Het Dorp filmt de perenpluk in Gasselternijveen.
De cameraploeg van het tv-programma Het Dorp filmt de perenpluk in Gasselternijveen. Eigen foto

Gasselternijveen in eerste uitzending Het Dorp

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN – Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord in Gasselternijveen is vanavond te zien in de nieuw serie Het Dorp bij Omroep Max. 

Acteur Huub Stapel en schrijver Wim Daniëls reizen in dit tv-programma op een motor met zijspan door Nederland, op zoek naar het echte dorpsgevoel. Het dorpsgevoel komt voor in Gasselternijveen, doordat het hele dorp onder meer uitrukt om te helpen bij het jaarlijkse peren plukken.

Stapel en Daniëls vragen zich in het programma als echte dorpsjongens af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd zoals gemeenschapszin, de kermis, de dorpsdokter en andere typische fenomenen. Steeds meer dorpen worden opgeslokt door grote gemeenten, voorzieningen verdwijnen en jongeren trekken weg. De rode draad van de serie is dan ook: wat is de toekomst voor het dorp in Nederland? 

Perenlunch 
Lion Houkes, die aan de Hoofdstraat in Gasselternijveen woont, was te zien in de promo van het programma. ,,Mensen kennen elkaar, lopen de deuren niet bij elkaar plat, maar hebben wel oog voor elkaar”, zegt hij in deze promo. De gemeenschapszin komt terug in het programma volgens Houkes die net als enkele andere buurtbewoners voor de camera zijn verhaal doet over de saamhorigheid in de buurt. ,,Doordat wij enige jaren geleden het Appeltje van Oranje hebben gewonnen en dat Prinses Máxima onze perenbomen vervolgens kwam bekijken, zijn ze bij ons terechtgekomen”, vertelt Houkes. ,,In september is er een cameraploeg geweest en hebben we de perenlunch geënsceneerd.?Vervolgen hebben ze de perenpluk gefilmd en hebben enkele buurtbewoners hun zegje gedaan voor de camera. Huub Stapel en Wim Daniëls zijn niet in het dorp geweest”, aldus de Nieveenster, die zichzelf voorbij heeft zien komen op televisie. ,,Zo zit je zomaar in een promo van een televisieprogramma. We hebben de uitzending nog niet gezien. Ik ben zeer benieuwd.”

De uitzending van Het Dorp met Gasselternijveen is vanavond om 21.55 uur te zien op NPO 1.