Een kinderfeest tijdens een regionale 1 mei-manifestatie in Ter Apel begin jaren '20. (foto: Arend Hazekamp)
Een kinderfeest tijdens een regionale 1 mei-manifestatie in Ter Apel begin jaren '20. (foto: Arend Hazekamp)

Lezing over vrije socialisten in Bibliotheek Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - Het Streekhistorisch Centrum organiseert in het kader van de zondagmiddagactiviteiten op zondag 25 februari een lezing door Arend Hazekamp in de Bibliotheek Stadskanaal. 

Arend Hazekamp, Groninger uit het Friese Burgum, komt vertellen over zijn boek ‘Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe (1890-1940)’. In zijn lezing gaat Hazekamp in op Stadskanaal en omgeving, waar het (vrije) socialisme sterk was vertegenwoordigd. In zijn boek wordt het verhaal verteld van arbeiders en kleine zelfstandigen in Noord-Nederland, die geen genoegen namen met hun miserabele leefomstandigheden en streden voor een beter leven. De charismatische oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield hen voor dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. Een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving was mogelijk, maar daar moesten ze zelf wel wat voor doen.

Dit vrije socialisme is een ‘vergeten’ sociale beweging in Nederland, die ook in de Veenkoloniën lange tijd sterk was vertegenwoordigd. Met behulp van het weekblad De Arbeider werd het vrije, niet partijpolitiek gebonden, socialisme bijna vijftig jaar tot in de kleinste gehuchten in de drie noordelijke provincies verspreid en gepropageerd. Uiteindelijk overvleugelden de sociaaldemocratie en het communisme het vrije socialisme. De beweging van de vrije socialisten was authentiek en op tal van terreinen maatschappelijk zeer actief. Onder haar aanhang telde zij tal van bijzondere en getalenteerde persoonlijkheden. Veel van de opvattingen die zij verkondigden zijn verrassend actueel.

De lezing begint om 14.30 uur, reserveren kan via info@streekhistorischcentrum.nl of tijdens kantooruren via 0599-612649.