Afbeelding

Borger-Odoorn aan de slag met groen in de Monden

Algemeen

VALTHERMOND - De gemeente Borger-Odoorn gaat de komende jaren aan de slag met het verbeteren van het groen. Van januari tot en met april wordt het groen in Valthermond en Tweede Exloërmond op verschillende plekken opgeknapt.

Er worden bijna 280 nieuwe bomen geplant, ruim 90 beplantingsvakken vernieuwd of omgevormd en grasvelden opgeknapt in deze dorpen. De firma Donkergroen gaat de werkzaamheden uitvoeren in opdracht van de gemeente. 

Bomen
Bomen dragen bij aan een gezondere en fijnere leefomgeving. In een omgeving met veel bomen kan water beter vastgehouden worden, zodat droogte in de zomer wordt tegengegaan. Ook is de lucht schoner, geven bomen zuurstof en houden ze CO2 vast en op warme dagen geven bomen schaduw en verkoeling. De gemeente wil daarom in fases boomlanen verjongen en meer soorten bomen planten. Inheemse bomen (bomen die hier van oorsprong voorkomen) zijn goed voor de biodiversiteit. Vogels, insecten, zoogdieren en vlinders profiteren hiervan. Ook het risico op boomziektes en plagen wordt verminderd met het aanplanten van verschillende bomen.

Plantvakken
Borger-Odoorn heeft veel vakken met planten, zogenaamde plantvakken. Sommige vakken zijn verouderd en versleten en zien er ongezond uit. Ook is het onderhoud lastig. Daarom worden deze plantvakken vernieuwd. Er wordt gekozen voor planten die er mooi uitzien en een grote aantrekkingskracht hebben op insecten, vlinder en vogels.

Grasvelden
Grasvelden worden gerenoveerd als het maaien niet meer goed lukt. Voor sommige grotere grasvelden wordt een bloemrijk mengsel gekozen voor de biodiversiteit, zodat vlinders, bijen en insecten hier baat bij hebben. Deze grasvelden worden minder gemaaid.

Omwonenden kunnen enige last ondervinden van de werkzaamheden, bijvoorbeeld doordat een gedeelte van de rijbaan korte tijd minder goed bereikbaar is. Er worden geen wegen gestremd voor de werkzaamheden, dus de huizen blijven bereikbaar. Bewoners wordt gevraagd de auto tijdens de werkzaamheden niet op het gras te parkeren, bij de bomen of in de nabijheid van plantvakken. Zo is er genoeg ruimte om het werk te kunnen doen.