’t Kosters Kampke moet grotendeels open blijven om de natuur te laten ontwikkelen. (foto: Staatsbosbeheer)
’t Kosters Kampke moet grotendeels open blijven om de natuur te laten ontwikkelen. (foto: Staatsbosbeheer)

Natuurwerkdag op ’t Kosters Kampke in Sellingen

Algemeen

SELLINGEN - Achter het gemeentehuis van Westerwolde in Sellingen is vier jaar geleden een gebiedje van Staatsbosbeheer, grenzend aan de Noord-esweg en de Breewischweg, ingericht voor natuurontwikkeling. 

Op oude kaarten wordt dit gebiedje ’t Kosters Kampke genoemd. Hier en daar zijn slenken (laagten) en poelen gegraven. De slenken vallen ’s zomers droog, de poelen niet. De randzone is niet vergraven en zal worden beheerd als kruidenrijk hooiland. Met de Ruiten Aa is een ecologische verbinding gemaakt: bij heel hoog peil in de Ruiten Aa stroomt water in de slenken. Op den duur zal zich een nat en schraal hooiland met moerassige delen ontwikkelen, bij uitstek een geschikt leefgebied voor amfibieën en libellen. 

Inmiddels hebben pioniersplanten zoals melde, moerasdroogbloem, bijvoet en kamille hun intrede gedaan om straks plaats te maken voor specifieke plantensoorten van natte schrale omstandigheden. Echter, ook de eerste boompjes (opslag) zoals de wilg laten zich zien. Wanneer niet wordt ingegrepen zal zich hier over enkele jaren bos ontwikkelen, wat niet de bedoeling is. Waardevolle natuur zal zich vooral ontwikkelen als het gebied grotendeels open blijft en direct aanwonenden kunnen genieten van een prachtige open landschap. 

Er is dus werk aan de winkel en daarom wordt op zaterdag 4 november een natuurwerkdag georganiseerd. Tussen 9.30 en 14.30 uur kunnen mensen meehelpen met het verwijderen van de prille opslag. De boswachter zorgt voor koffie en thee en ranja voor de kinderen. De deelnemers moeten wel zelf hun lunch meenemen. De startlocatie is de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Sellingen.