Afbeelding

Nieuw kunstproject: Stakka goes Street Art!

Algemeen

STADSKANAAL - Onder de noemer ‘Stakka goes Street Art!’ gaat binnenkort weer een nieuw kunstproject van start in Stadskanaal. 

Na de organisatie van de zeer geslaagde Pop-up Galerie Metafoor De Renne in de inmiddels gesloopte Renneflat in Stadskanaal, hebben de organisatoren de afgelopen maanden niet stil gezeten en hebben ze gewerkt aan een nieuw project. Voor de totstandkoming hiervan is de samenwerking gezocht met woningcorporatie Lefier in Stadskanaal. 

Ada Tolboom, Richard Lamain, Renate Heutinck en Eveline Dobber zijn blij met de samenwerking met Lefier. ,,Ze zijn enorm enthousiast over onze plannen. Zo’n partner heb je ook nodig om zo’n project op gang te krijgen en om subsidies en sponsoring aan te vragen.’’ Met Street Art Stadskanaal willen de kunstenaars een langdurig project op poten zetten, waarbij kunst bereikbaar wordt voor iedereen. ,,Dat was in de Pop-up Galerie natuurlijk ook al het geval, maar dit moet blijvende kunst worden. En hopelijk krijgen we mensen op deze manier nog meer in beweging om met kunst bezig te zijn’’, aldus Ada Tolboom.

Teaser
Het is de bedoeling dat in mei of juni de eerste tekenen van het nieuwe project zichtbaar worden. ,,Dat moet een teaser worden, om mensen een beeld te geven van wat onze bedoeling met het project precies is.’’ Daarvoor wordt de komende periode overleg gepleegd met Lefier om te bekijken welke panden in Stadskanaal geschikt zijn en eventueel gebruikt kunnen worden om te beschilderen. ,,We hebben zelf al hele mooie panden en gevels gezien die zeer geschikt zijn. Als mensen straks zien hoe het eruit ziet, willen ze misschien zelf ook wel hun pand beschikbaar stellen. We beginnen eerst in Stadskanaal, maar willen dat uiteindelijk uitbreiden naar de hele gemeente.’’

Inmiddels is al contact gelegd met kunstenaars uit onder andere Zweden en Spanje om mee te doen en ook street artist Michel Velt, die afgelopen zomer het levensgrote portret heeft gemaakt op de zijgevel van de Renneflat, is weer van de partij. ,,Als het straks allemaal weer mag, willen we er ook events en bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes aan verbinden.’’ Een groot voordeel van dit project is dat het niet aan coronaregels is gebonden. ,,Het zorgt weer voor een beetje reuring en dat is wel nodig, zeker in een tijd als deze.’’